Πρόληψη κρυολογήματος και γρίπης στους ηλικιωμένους

 

  Ένα κρυολόγημα ή γρίπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, επειδή υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή τους.

  Τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι μεταδοτικές ιογενείς ασθένειες που εξαπλώνονται κυρίως με την απελευθέρωση ιικών σωματιδίων όταν ένα άτομο με τον ιό βήχει η φτερνίζεται. Οι ασθένειες μπορούν επίσης να μεταδοθούν αν αγγίξει κανείς ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια μεταφέρει τα μικρόβια στα μάτια τη μύτη ή το στόμα του. Είναι σημαντικό σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους να παίρνονται προληπτικά μέτρα για να μην αρρωσταίνουν γιατί οι θεραπευτικές επιλογές τους είναι περιορισμένες. Αν μάλιστα εμφανιστούν επιπλοκές είναι απαραίτητο για τον ηλικιωμένο να νοσηλευτεί.

AIDS (HIV λοίμωξη)

Τι είναι η νόσος

  Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acute ImmunoDeficiency Syndrome ή AIDS) προκαλείται από τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus). Η λοίμωξη από τον ιό HIV, προκαλεί σταδιακή καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού.

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

  Το σύνδρομο AIDS, είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται 2 – 4 εβδομάδες μετά την προσβολή (μόλυνση) από το ιό HIV. Ο ιός μεταδίδεται με:

  • Τη σεξουαλική επαφή.
  • Τη λήψη ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, χρησιμοποιώντας μολυσμένες βελόνες και σύριγγες.
  • Μέσω (δια) του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο.
  • Τις μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος και παραγώγων του (σπάνια πια, λόγω των κατάλληλων ελέγχων του αίματος).
  • Το θηλασμό (σχετικά σπάνια).

  Δεν υπάρχει γεωγραφική κατανομή των λοιμώξεων από HIV. Ο ιός υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στα αστικά κέντρα.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies  για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.